Diversen

BIOGRAFIE

Inspiratie

Al in mijn vroege jeugd was ik behept met een
prettige aandoening die je scheppingsdrang  zou
kunnen noemen. Als kind tekende en schreef ik
boeken vol en toen ik op mijn vijftiende het
gitaarspelen ontdekte, dankzij mijn gitaarspelende
broer Henk, ontstonden al gauw de eerste eigen
liedjes. Ik speelde de eerste jaren bas in rockbands
als Kilroy, maar bekwaamde me ook
al snel in het bespelen van diverse
folkinstrumenten, zoals fluit, mandoline en banjo.
Met o.a. Wilbert van Duinhoven (met wie ik later
Pater Moeskroen en Mannen van Naam oprichtte)
hadden we een redelijk succesvolle folkgroep die
Pardoes heette. Toen ik ging studeren in
Amersfoort bleef ik de folkmuziek trouw in groepen
als Wild Briar, Ongehoord Goed en Syndrone. En ook
Pater Moeskroen werd in Amersfoort opgericht.

Ik houd nog steeds van veel uiteenlopende
muziekstijlen. Van grote invloed op mijn latere
composities is vooral de (Keltische) folkbeweging
van de jaren ’70 en ’80 (met Silly Wizard, The Tannahill
Weavers, Planxty, Robin Williamson, The Pogues, 
Gerard van Maasakkers en de Veulpoepers als belangrijke
namen), al mogen Americana-voorlopers als Bob Dylan,
Crosby, Stills, Nash and Young, Joni
Mitchell en Paul Simon niet onvermeld blijven.

Aanvankelijk schreef ik Engelstalige teksten,
maar mijn voorliefde voor de Nederlandse taal nam
al vrij snel de overhand, met belangrijke
inspiratiebronnen als Annie M.G. Schmidt, Drs. P,
Bram Vermeulen, Huub van der Lubbe en een
heleboel anderen. De absurde humor van Monty
Python en Drs. P, en veel stripverhalen zoals die van
Kamagurka, vormden de basis voor de vele
humoristische liedjes die ik maakte voor Pater
Moeskroen. In 2008 pakte ik mijn oude liefde weer op:
het schrijven ‘pur sang’, toen ik de kans kreeg onder
andere de sprookjesboeken van de Efteling te schrijven.

Foto: Nol Havens

Opleiding

Ik ben hoofdzakelijk autodidact. Ontwikkelde me muzikaal vooral in de breedte; leerde veel verschillende muziekstijlen en instrumenten beheersen en kreeg mijn eerste muzieklessen pas op Middeloo (nu onderdeel van Hogeschool Midden-Nederland) alwaar ik in 1987 afstudeerde als muziektherapeut. Daarna ging ik naar het conservatorium in Rotterdam, maar dat maakte ik niet af omdat ik werk vond als muziektherapeut. Dat vak heb ik precies drie jaar lang uitgeoefend voor ik in 1992 fulltime prof-muzikant werd. Ik beschouw de gitaar nog steeds als mijn hoofdinstrument, maar het gebruik van diverse snaarinstrumenten als mandoline, tenorbanjo, bouzouki en ukelele werden meer en meer mijn handelsmerk. Ook speel ik graag op allerhande fluiten, zoals Ierse whistles, en bespeel ik verschillende typen doedelzak.

Werk

Mijn muzikale carrière kwam pas echt van de grond toen ik samen met mijn studiegenoten de band Pater Moeskroen oprichtte. We introduceerden een compleet nieuwe manier van optreden in Nederland, waarbij de knotsgekke lol op het podium en de absurde humor samengingen met opzwepende Nederlandstalige folkmuziek. De groep kreeg vele navolgers, artiesten en bands lieten zich inspireren door onze nonconventionele manier van muziek maken en feestelijke presentatie. Behalve dat ik een van de muzikanten in Pater Moeskroen was, ontwikkelde ik me vooral als componist, tekstdichter en producer. Ik nam afscheid van mijn patervrienden in 2012, na meer dan 26 jaar trouwe dienst.
Een van mijn meest succesvolle projecten was het opzetten van de kinderband Cowboy Billie Boem, samen met Bart Pullens in 1996. Marcel Sophie, later Ton Smulders, nog later Bart Swerts en uiteindelijk Peer de Graaf namen mijn plaats in op het podium, omdat ik ervoor koos me meer op het schrijven toe te leggen. Als ‘man achter de schermen’ blijf ik tot op heden nauw betrokken bij Cowboy Billie Boem.

In 2008 kreeg ik de kans om samen met Gerrie van Dongen het Sprookjesboek van de Efteling te schrijven. Het werd een ongekende bestseller en mijn carrière als schrijver, dus zonder dat mijn componeer-kwaliteiten nodig waren, kwam van de grond. Mijn betrokkenheid bij de Efteling (behalve drie sprookjesboeken schreef ik Sprookjesboom de Musical, het concept voor een tv-serie en nog veel meer), leverde als ‘bijvangst’ opdrachten op voor andere attractieparken, zoals Toverland. Andere wapenfeiten zijn mijn werk voor Rep & Roer (groep 8-musicals), Kids For Animals en de cd Peuters In Beweging, die ik maakte in opdracht van Stichting Le Bon Départ.
Ook schreef ik voor Kinderen Voor Kinderen, voor Edukans, voor Samsam, voor uitgeverij
Zwijsen,  voor stichting Duurzame Energie, voor zorgverzekeraar CZ, voor Toedeledokie, voor de Jan van Brusselband en teksten voor kinder-cd’s bij ‘Luister een boek’.

In 2007 bracht ik een solo-cd uit, ‘Eilandskind’ genaamd. Een concept-album dat refereert aan mijn eerste levensjaren op Curaçao en waarop een keur aan gastzangers meedoet, waaronder Henk Hofstede, Gerard van Maasakkers en JW Roy.
In 2015 kwam het boek De sprookjeskoningin uit, bij Ploegsma. Samen met Ruth Bakker maakte ik de gelijknamige voorstelling. Verder speel ik bij Paul van Loon en Andere Snuiters en met mijn eigen groep Mannen van Naam. Heel soms sta ik op het podium met mijn muzikale helden van vroeger, de Veulpoepers. Momenteel richt mijn aandacht zich vooral op het project ELLEN van de nieuwe groep GROOTENBROERS (boek, album, theatertour).